Fiecare are steaua sa!

13 octombrie 2011

OBICEIURI SI TRADITII LA SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA


La Iasi au inceput deja sa soseasca mii de pelerini din toate colturile tarii, dar si crestin-ortodocsi de peste hotare, din Republica Moldova, Rusia, Grecia, Bulgaria, pentru sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva care, in fiecare an, se praznuieste pe 14 octombrie.
Ziua de 14 octombrie, care marcheaza mijlocul toamnei, sfarsitul verii lui Mihai (Mioi), nu este numai sarbatoarea in care crestin-ortodocsii cinstesc moastele Sfintei Parascheva, ci are semnificatii deosebite, care se regasesc in calendarul popular si in lumea satului inca sunt bine cunoscute.
In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind "mare la trup si urata la chip", dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie, i se mai spune si Sfanta Vineri.
In aceasta zi se ingroapa vara si toamna, cu toate ale ei, bune sau mai putin bune, pune stapanire peste intreaga fire. Fetele tinere trebuie sa tina Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite asa cum a fost ea. La sate, se fac focuri in curte pentru a alunga spiritele rele.
Credinciosii care nu ajung la Iasi merg la bisericile sau manastirile din apropiere sa se roage pentru sanatate, bunul mers al vietii si pentru inlaturarea necazurilor, si fac pomeni pentru mortii care nu-si gasesc linistea, adica pentru aceia care au murit fara lumanare si au fost ingropati fara preot. Gospodarii care pot si au cu ce fac, in aceasta zi, masa mare, cu bucate alese sa manance si cei saraci, nu se servesc, insa, poame cu cruce, nuci si castraveti.
Se spune ca asa cum va fi ziua de 14 octombrie la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. Se mai spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi roditor.
De Sarbatoarea Sfintei Parascheva, ciobanii nu cioplesc nimic sa nu le iasa mieii tarcati. Turmele de oi se pregatesc pentru iernat, se implineste sorocul ciobanilor, vacarilor si pandarilor si se fac angajari noi pentru anul care urmeaza; berbecilor li se da voie printre oi, pentru prasila. In multe zone din tara se organizeaza iarmaroace de toamna, unde se valorifica produsele oilor.
In dimineata zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie sa verifice felul in care au dormit oile. Daca stau gramada, e semn ca va fi iarna grea, geroasa. Daca sunt imprastiate, iarna va fi blanda. Si, daca de Sfanta Parascheva nu ploua, atunci iarna va veni curand.
VIATA OCROTITOAREI MOLDOVEI-SFINTA PARASCHEVA
Cunoscuta ca fiind ocrotitoarea Moldovei, Sfinta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia, linga Constantinopol, capitala imperiului Bizantin, si a trait in secolul al X-lea. A fost crescuta de parinti in teama de Dumnezeu si in deprinderea faptelor bune crestinesti, indeosebi in rugaciune, post si milostenie. De multe ori, Parascheva isi dadea hainele bune oamenilor saraci si imbraca hainele proaste ale acelora. Aceste fapte de milostenie i-au adus mustrarea si, uneori, bataie din partea parintilor. Dar fecioara nu a renuntat niciodata sa urmeze calea lui Hristos. A dovedit acest lucru si mai tirziu, dupa moartea parintilor, cind a aratat hotarire in folosirea averii sale. Intr-o zi, cind a auzit la biserica cuvintele Evangheliei: “Cine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie”, Parascheva a inteles ca a venit vremea sa lase toate si sa urmeze pe Mintuitorul Iisus Hristos. Si-a daruit saracilor partea ei de mostenire si s-a retras la o manastire de fecioare linga Constantinopol. Acolo a dus o viata aspra, dupa rinduiala monahilor, desi era tinara. A petrecut in post, rugaciune si asceza o buna bucata de timp, pina cind un inger al Domnului i-a spus sa lase pustiul si sa se intoarca in patria sa, deoarece acolo i se cuvenea sa moara. Sfinta Parascheva a stiut ca porunca era de la Dumnezeu si ca viata ei este scurta. Dupa o vreme petrecuta in pustie, a plecat la Ierusalim sa se inchine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului. La virsta de 25 de ani, Cuvioasa Parascheva s-a intors in patria sa, la Epivat, unde a mai petrecut inca doi ani, dupa care si-a dat sufletul in miinile lui Hristos. Dupa moarte, moastele ei au facut numeroase minuni, tamaduind pe bolnavi si indraciti. In anul 1641, voievodul Vasile Lupu a adus moastele sfintei Parascheva la Iasi, primindu-le in dar de la Patriarhia Ecumenica, si le-a asezat in biserica Sfintii Trei Ierarhi. La sfirsitul secolului al XIX-lea, in urma unui incendiu izbucnit la Trei Ierarhi, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se gasesc si astazi. Inchei cu -TRAIESC...!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

4 comentarii:

gabriella spunea...

Frumoasa postare si chiar educativa.Stii Maria ,Sf Paraschiva este ocrotitoarea mea,port iconite in poseta,masina,oriunde...chiar si la spital cand am fost.

Goda spunea...

A fost foarte frumos la Iasi, desi n-am fost prezent am urmarit umpic de la TV...frumoasa postare!:)

MEG55 spunea...

Gaby,este adevarat dar Sarbatorile Iasului au laicizat cu totul Hramul Sfintei Parascheva, sarbatoarea ajungand sa fie mai degraba un prilej excelent pentru presa de a exhiba latura mult prea ieftina a umanului - cum se infrupta credinciosii in asteptarea moastelor facatoare de minuni cu sarmale si cum se lupta corp la corp pentru o cana cu vin sau ceai. Dar dincolo de latura profana a manifestarilor, nimic nu va putea smulge credinta din sufletele oamenilor saraci din toate punctele de vedere. Sa ai un weekend insorit!

MEG55 spunea...

Goda,sensul sarbatorii Sfintei Parascheva nu mai e deloc trairea bucuriei simple de a fi langa ramasitele unui mare sfant, de a fi prezent cu ea si de a retrai astfel in contemporaneitate cu sfanta. Nu, tot rostul pelerinajului consta astazi doar in castigarea unui favor, a implinirii unei rugaciuni concrete si cumpararea bunavointei moastelor.Sa ai numai ginduri insorite!