Fiecare are steaua sa!

7 septembrie 2011

Maica Domnului in Calendarul popularSarbatoarea Nasterii Maicii Domnului marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. Batranii spun ca in aceasta zi randunelele pleaca spre zonele calde, insectele incep sa se ascunda in pamant, iar frigul isi face simtita prezenta. De aici si spusa: "O trecut Santamarie, leapada si palarie!" Este vremea in care se desfasoara diferite targuri si iarmaroace. Din aceasta zi se incep unele activitati practice specifice: culegerea unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor, recoltarea ogoarelor, culesul viilor, semanatul cerealelor de toamna.Fecioara Maria este cea mai indragita divinitate feminina a Panteonului romanesc, invocata si astazi de fete pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, de descanta­toare pentru vindecarea bolilor etc. Ea are trasaturile Nas­catoarei, a Marii Zeite neolitice, invocata in momentele de grea cumpana ale omului. In basme ajuta eroinele sa iasa din impas, dar le pedepseste cu asprime cand ii incalca ordinele, vindeca boli grele, reda vederea fiicei orbite de mama vitrega, inzestreaza fecioara vrednica si ascultatoare si o casatoreste cu fiul de imparat etc. In unele traditii Maica Domnului, adesea identificata cu astrul noptii, Luna, sau cu Pamantul, se roaga de Dumnezeu sa nu prapa­deasca lumea, sa nu izgoneasca vanturile cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.
Superstiţii de Sfântă Maria Mică
Numite popular Cercurile Sfintei Mării, aceste zile aduc ghinion celor care lucrează: bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone pericolul este considerat şi mai mare: dacă găteşti înainte sau după Sfântă Mărie Mică ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
Tot în zilele de 7 şi 9 septembrie, cei de la ţară nu fac focul în casă oricât de frig ar fi pentru că acest gest aduce ghinion şi boală familiei respective.
Evident, sunt superstiţii din cele care înconjoară orice sărbătoare religioasă.
Maramureşenii mai cred că toamna va fi urâtă şi ploioasă dacă plouă pe 8 septembire. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.
În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfântă Mărie Mică, vara devenind o simplă amintire, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde, iar gâzele se ascund în pământ.
Pentru agricultori, după ziua de Sfăntă Mărie Mică începe cea mai bună perioadă a anului, aceea în care strâng roadele muncii lor. Cei care nu şi-au adunat încă plante medicinale nu are rost să o mai facă pentru că ele îţi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt adunate după sarbatoarea de Sfântă Mărie Mică.
Sursa: Obiceiuri şi superstiţii de Sfântă Maria Mică : Timp Liber
Inchei cu -TRAIESC...!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Niciun comentariu: