Fiecare are steaua sa!

7 septembrie 2011

IARMAROCUL(TIRGUL MOSILOR)BILCIUL DE SINTAMARIE!










Ce Disneyland,ce parcuri de distractii?Nicaieri nu-i atmosfera ca in bilciuri,la romani!Acareturi fistichii,jocuri pitoresti si lautari cu instrumente mai batrine decit ei!Toate aduc un parfum vechi,parca,de cind lumea,acestor sarbatori.
Balciul este un targ tinut la date fixe, un iarmaroc. Cu alte cuvinte, o adunatura de lume care gaseste placerea in harmalaie si atmosfera de targ. Noi, romanii, avem in noi placerea imbulzelii si a chilipirului.Tipic romanesc este balciul. O lume pestrita, cum rar poti vedea adunata laolalta. Fiecare vinde cate ceva. Fiecare vrea sa il pacaleasca pe celalalt cu ceva. Acolo se simt in largul lor hotii, borfasii, vanzatorii de iluzii.Ne strangem ciorchine de cate ori vedem mai multi oameni laolalta. Asa ne simtim foarte bine, pierduti intr-o multime care asteapta pentru ceva sau care casca gura dupa ceva.Ne amintim imaginile cu hoardele de romani care se strangeau gramada la orice prilej unde se poate ciupi cate ceva. La deschiderea fiecarui hipermarket unde se da gratis macar un balon sau o bomboana, gloata da navala, gata de asalt.
E cert ca nu avem in gena noastra de romani organizarea si respectul pentru ceilalti. Si ne simtim bine cand stam la vreo coada. Nu conteaza ce se vinde pe acolo. Multimea adunata e semn ca se ia ceva.Daca nu gratis, macar la pret de chilipir. Pe de alta parte, de cate ori se aduna o multime, pornirea spre violenta a fiecaruia dintre cei prezenti este trezita brusc la viata, dandu-i curajul pe care nu l-ar avea singur. In multime, nu ne mai pasa de ceilalti. Va reusi cel care va da cel mai bine din coate si care isi va dobori cat mai multi adversari.Demult, balciul era un targ al mesterilor, de unde puteai cumpara lucruri bine lucrate. Acum, e doar o expozitie de chinezarii hidoase. Oricum ar fi evoluat el, sub diversele lui forme, balciul ramane una dintre placerile specific romanesti.Si pentru ca acum a sosit sezonul bilciurilor ce sa va spun decit"HAI LA BILCI"Unde oare s-au perdut tirgurile(bilciurile) de alta data?Copil fiind, as fi dat orce, ca sa pot ajunge acolo!Ajungeam de regula in toiul noptii, cind toate luminile de diferite culori erau aprinse,multimea misuna de ici,colo,aparent fara destinatie,insa nu era adevarat.... fiecare avea destinatia lui si interesul lui....,sa vada si sa admire cit mai multe asa se simtea bine tot anul pina la urmatorul bilci.Melancolia.....bato vina! Inchei cu -TRAIESC...! SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Niciun comentariu: