Fiecare are steaua sa!

30 septembrie 2011


Daca ar fi trait,astazi DEM RADULESCU ar fi implinit 80 de TOAMNE!Dem Radulescu (n. 30 septembrie 1931, Râmnicu Vâlcea – d. 17 septembrie 2000, Bucuresti) a fost unul dintre marii actori de comedie români de teatru, film si televiziune, profesor universitar (Profesor Universitar la Universitatea National? de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti). S-a nascut la Râmnicu Vâlcea, Vâlcea, România într-o familie de negustori. Dupa terminarea liceului din Râmnicu-Vâlcea, "Bibanul" (porecla primita în liceu) a trebuit sa aleaga între sportul de performanta si actorie. A obtinut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu-Vâlcea; a luptat în ring la categoria "mijlocie". I se prevestea o cariera bunicica... A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara garii. În 1956 a câstigat premiul I pentru interpretare cu piesa "Steaguri pe turnuri" (îl interpreteaza pe "banditul" Rijikov) – la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sica Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale. A fost prieten cu Ion Cojar si Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru “Farfuridi” si "Scrisoarea pierduta", unde a avut colegi de excep?ie: Toma Caragiu, Rodica Tapalaga, Petre Gheorghiu, Stefan Banica, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu si Ciulei însusi. Liviu Ciulei l-a numit ’’’Un actor "de geniu" ’’’.
Celebrul actor si scenarist de comedie Dem Radulescu s-a nascut la data de 30 septembrie 1931 intr-o familie de negustori din orasul Ramnicu Valcea. Dupa ce a terminat liceul la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” cum era poreclit de colegii de liceu a trebuit sa aleaga intre sportul de performanta si actorie, unde evident a ales actorie. A debutat ca amator la varsta de 17 ani, intr-un bal organizat de fanfara garii din Ramnicu Valcea. In anul 1954 a absolvit cursurile, Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, beneficiind de bursa pe toata perioada studiilor. A debutat in acelasi an la Teatrul National din Bucuresti, caruia i-a ramas fidel toata viata. Prin rolurile pe care le-a interpretat, a devenit in scurta vreme unul dintre cei mai populari actori, iubit de publicul larg de toate varstele si categoriile. Umorul sau natural, cizelat prin studiu, a devenit marca inconfundabila a personalitatii sale. Gratie talentului sau pedagogic si a bogatei sale experienţe creatoare in activitatea didactica, a contribuit la formarea a zeci de tineri actori valorosi ca profesor la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. S-a stins din viata la varsta de 69 de ani . "Regrete Eterne Maestre Dem Radulescu!"
Inchei cu-TRAIESC....!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Un comentariu:

gabriella spunea...

Dem Radulescu a fost unul dintre titanicii scenei...bine mai sunt si altii ca el...generatia veche a fost minunata. Sper sa ne bucuram cat mai mult de cei care au ramas.