Fiecare are steaua sa!

6 august 2011

SCHIMBAREA LA FATASchimbarea la Faţă (Probojenia) anunţă venirea toamnei.
Popular, această sărbătoare este numită Preobra-jenia sau Probojenia. A "probazi" înseamnă a certa, a ocări. Frunzele şi iarba se supără şi îngălbenesc pentru că au fost probazate (certate, ocărâte) de cel care a îmbracat cu ele copacii şi pământul. O frunză galbenă despinsă din copac pe 6 august vesteşte venirea toamnei.
Traditii
Se spune că în această zi, nu-i bine să te cerţi cu nimeni, dar mai ales, nu care cumva să fii certat, pentru că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probojenii. În această zi se aduc în biserici struguri, se binecuvântează şi se impart credinciosilor.
Este o sărbătoare mai nouă în comparaţie cu celelalte praznice împărăteşti şi se pare că iniţial a fost aniversarea anuală a sfinţirii bisericii zidite în sec. IV de Sf. Elena pe muntele Taborului.
În calendarul popular, de pe 6 august, lumea începe să se transforme. Natura îşi întoarce faţa de la vară şi aşteaptă supusă venirea toamnei. Aşa se face că de acum se răcesc apele, se îngălbenesc frunzele copacilor, se vestejesc plantele, berzele şi rândunelele îşi iau zborul spre alte ţări, iar toate insectele, şerpii şi sopârlele intră în pamânt, la caldură. Se spune că şarpele care nu a intrat încă în pamânt trebuie să fie omorât pe loc, căci altfel se transformă în zmeu.
În aceasta zi sunt recoltate multe plante si fructe pentru tămăduirea bolilor: avrămeasa, împărăteasa, leuşteanul, usturoiul, florile de muşetel şi de tigva, alunele, crenguţele încarcate cu prune şi altele. Ca la orice hotar calendaristic, apar şi practici de pomenire a morţilor. Ofrandele obişnuite date pentru morţi la Probejenie, sunt strugurii, mustul şi fagurii de albine.
"Schimbarea la Faţă" este singura zi când se poate mânca peşte, fiind postul Sfintei Marii, care a început pe 1 august şi se termină pe 15 august.

Astazi si in toate zilele sa fim buni cu noi si cu cei din jurul nostru,fiindca asa nu ne v-a certa nimeni.Inchei cu-TRAIESC...!SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

3 comentarii:

Rafael spunea...

Ce repede a trecut vara :(

MEG55 spunea...

Da......"Trec zilele în goana lor pripită,
Şi fiecare mai sărac mă lasă"(O.Goga)

Ryanna spunea...

foarte interesant..nu ştiam că această sărbătoare anunţă toamna..după folclor credeam că abia sfânta marie anunţă cu adevărat toamna:)..dar totuşi după a mea părere cel mai frumos anotimp este toamna..şi ţine destul pt.a ne pregăti de ..iarnă:)..o seară minunată!