Fiecare are steaua sa!

11 iulie 2011

CANCERUL SI DIETA ADECVATAAstazi am sa descriu citeva din lucrurile esentiale pe care trebuie sa le aplice cei care se confrunta cu o problema de sanatate, sau cu o boala cronica. La fel ca si in cazul multor altor boli cronice si cancerul necesita o dieta speciala, in care aportul sau eliminarea de nutrienti diversi joaca un rol deosebit de important. Sedintele de tratament care supun organismul pacientului la iradiere sau la atacul chimic pot sau nu sa fie acompaniate de o dieta specifica in functie de recomandarile medicului, dar si de ultimele descoperiri din lumea stiintifica.
Multe dintre persoanele bolnave de cancer cunosc in scurta vreme de la stabilirea diagnosticului o scadere semnificativa a apetitului, dar asta se intampla mai putin din cauza ca organismul nu ar cere nutrienti in continuare si mai mult deoarece stresul interfereaza frecvent cu alimentatia sanatoasa, determinand bolnavul sa manance mai putin si fara un control strict al dietei.Esential in dieta bolnavilor de cancer, pe langa mentalitatea pozitiva, marcata de speranta si buna dispozitie, este introducerea in alimentatie de nutrienti care sa amelioreze efectele negative ale oboselii si sa intareasca organismul in lupta sa contra bolii. Proteinele sunt esentiale pentru dieta adecvata impotriva cancerului.Un aport zilnic de proteine ajuta la vindecarea mai rapida a altor afectiuni si previne raspandirea cancerului in organism. Daca medicul nu interzice expres acest lucru, din cauza unor complicatii de diversa natura, atunci se poate apela la carnea fara grasimi preparata prin fierbere(carnea de peste si de pasare).De multe ori insa bolnavii nu tolereaza bine carnea si atunci trebuie sa se apeleze si la oua, lactate si branzeturi, iaurturi si alte produse similare. Mai ales atunci cand apetitul alimentar este mai scazut, aceste alimente pot fi introduse in dieta zilnica chiar si sub forma de pasta (gen mincare pentru bebelusi) in amestec cu alimente mai bine tolerate, astfel incat sa se ofere un aport util de proteine.In special inainte de o operatie anuntata din timp sau o sedinta agresiva de terapie organismul trebui intarit cu un aport de proteine, bineinteles daca si doctorul permite acest lucru. Scaderile in greutate sau starea generala de slabiciune nu vor fi deloc favorabile interventiilor chirurgicale de succes sau tratamentelor cu substante chimice ori radiatii.
Cerealele integrale pot si acestea sa ajute la combaterea starilor de ameteala si de greata si alaturi de ele si alte alimente precum covrigeii, painea prajita, cartofii sau orezul. Si ghimbirul poate fi un bun remediu pentru astfel de stari, dar nu va fi tolerat chiar de catre toti bolnavii.
Aportul de lichide in organism este esential pentru bolnavii de cancer, fiind nevoie sa se bea cat mai multa apa proaspata in primul rand, dar si ceaiuri naturale, simple, sucuri de fructe si legume sau supe si ciorbe. Mai ales daca se face un tratament cu substante chimice este nevoie sa se bea cel putin 8-10 pahare de apa pe zi intrucat si rinichii vor fi expusi atacului chimic si trebuie ajutati sa isi faca treaba cat mai bine.
Este bine ca un bolnav de cancer sa se deprinda sa serveasca mese mai dese peste zi, in portii desigur mai mici, dar suficient de consistente incat sa il ajute sa aiba energia necesara. Ca regula generala, se spune ca poti manca cam tot ce doresti (sau ce tolereaza bine organismul) si e bine sa eviti celelalte produse care nu iti fac deloc bine.
Complet de evitat la bolnavii de cancer sunt suplimentele nutritive de orice fel, mai ales daca le luati fara o consultare prealabila a medicului, multivitaminele si cam toata gama de produse fortificate cu minerale sau vitamine. Alimentele trebuie sa fie cat mai naturale, simple si fara aditivi. organismul isi va lua singur nutrientii necesari din alimentatie, el neavand deloc nevoie de un surplus de vitamine sau minerale cu care sa trebuiasca sa se descurce pe langa boala in sine. Imunitatea organismului trebuie mentinuta la cote maxime in timpul si pe parcursul vindecarii,apoi toata viata trebuie verificata la intervale de 6-12 luni.
Intrucat exista atat de multe forme de cancer, pe care fiecare organism alege sa le combata in felul sau propriu, este destul de dificil sa se ofere o dieta standard pentru bolnavii de cancer.O vorba din popor spune:”Organismul tau este cel mai bun doctor....” el stie sa ceara si cind sa ceara, ceea ce are trebuinta,ascultati organismul, dai ceea ce are nevoie(bineinteles fara abuzuri) : hrana,odihna,igena personala,igena psihica (fara stres,fara situatii conflictuale),o gindire pozitiva si totul va fi bine.Pentru fiecare problema, indiferent de natura ei gindeste ca exista o rezolvare,daca vom gindi ca rezolvarea este benefica fiecaruia,atunci asa se va intimpla.Sa avem cu totii sanatate,ca restul vin singure....Inchei cu-TRAIESC SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Niciun comentariu: