Fiecare are steaua sa!

12 iunie 2011

Putem supravetui fara spaga?Cred ca fotbalul nu mai e de multa vreme sportul national al romanilor. Locul lui a fost luat de ... spaga noastra cea de toate zilele. Fie ca vorbim de spitale, ghisee, facultati, vami, morgi sau biserici, micile sau marile "atentii" se practica des si cu efect. Un asternut schimbat, un functionar mai amabil, un loc la gradinita, o solutionare mai rapida a unei cereri, toate se pot obtine prin puterea de nestavilit a plicului alb.
Daca omenesti buzunarul paznicului, usile se deschid in fata-ti mai ceva ca pestera la auzul indemnului “Sesam, deschide-te!”, rostit de Ali Baba. O secretara careia ii intinzi zambind un pachet de cafea si o cutie de bomboane se poate transforma pe loc din zgripturoaica cea acra in zana cea buna. Un functionar care e “foarte, dar foarte ocupat” si nu are nici macar timp sa te priveasca in ochi cand ii explici de ce ai venit la el? Cateva bancnote intre documentele pe care le vrei vizate si iti va face strengareste cu ochiul “Sigur, sigur, haideti ca acum se rezolva. Nu am timp, dar fac un efort pentru dumneavoastra!”.
Sunt situatii de care ne lovim zilnic, fie ca le traim chiar noi, fie ca ne sunt povestite de altii. Ele descriu fenomenul “micii coruptii” - mita oferita bugetarului de rand ca sursa de motivare suplimentara. Sumele de bani implicate in acest fenomen, mici sau medii, sunt oferite din proprie initiativa ca semn de multumire pentru un serviciu (care, fie vorba intre noi, de multe ori, se inscria oricum in atributiile acelui functionar) sau ca un catalizator care sa accelereze rezolvarea unei chestiuni. De asemenea, sumele pot fi si solicitate, mai elegant sau verde-n fata, de unii functionari pentru a-si indeplini mai cu sarg obligatiile de serviciu sau, din contra, pentru a inchide o clipa ochii la ce scria in fisa postului.
Potrivit unui studiu al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), valoarea spagilor date de romani in ultimul an ajunge la 1,3 miliarde de lei. Asadar, sumele aparent mici, pe care le “daruim” in stanga si-n dreapta pentru a ne usura existenta, odata adunate, dau rezultate surprinzatoare si radiografiaza un sistem bolnav, aflat in stadiu (aproape?) terminal.
“Mica coruptie” atinge cifre alarmante, zic eu, desi statisticile par sa nu mai alarmeze, de fapt, pe nimeni in ultima vreme. Aproximativ 2,3 milioane de romani admit ca au dat mita in ultimul an, ne zice acelasi raport MAI. Atentie! Admit. Adica acesti 2,3 milioane au avut curajul sa recunoasca. Multi alti romani, probabil, dau bani, dar nu zic.
Raportul MAI mai arata ca, in medie, valoarea spagii data de fiecare persoana in ultimele 12 luni depaseste 570 de lei, adica aproape un salariu minim pe economie.
Daca as fi pesimista, as spune ca romanii se impart in doua categorii: cei care dau spaga si cei care o primesc. Dar nu sunt. Pentru ca nu imi plac generalitatile si nici lamentarile apocaliptice. Sunt convinsa ca exista, si de-o parte, si de alta a baricadei, oameni care n-au luat si oameni care n-au dat spaga pana acum. Si, poate, nu o vor face nici de acum incolo.
Ma intristeaza, insa, cum datul spagii nu mai este considerat deloc un act condamnabil. Cum e socotit ca normal un gest, de altfel, deviant. Mai nou, e chiar un motiv de fala sa stii la cine sa te duci si cum sa plasezi plicul cat mai discret. Nu conteaza ce problema ai de rezolvat, daca stii cui sa ceri ajutorul si cat sa ii indesi in buzunar.
Povestea e mereu aceeasi, doar personajele sunt altele. Intotdeauna se gaseste cineva care are nevoie de ajutor si cineva care e dispus sa il ofere. Bineinteles, contra unei gratificatii mai mult sau mai putin consistente. Aparent, povestea aceasta a ajuns sa ne defineasca, pe noi ca natiune, mai bine chiar decat o face celebra Miorita.

De aceea, vreau sa va intreb astazi: Mai putem supravietui in Romania fara sa dam spaga?
Sursa:avocatnet.ro

4 comentarii:

Modart spunea...

Eu am ramas stupefiat cand un renumit realizator de emisiuni tv pe teme politice(chiar un domn inteligent si cult) discutand despre acest subiect a recunoscut cum a dat spaga pentru a rezolva o problema cu cei de la regia de gaz(si ceilalti invitati de seama au raspuns sincer admitand ca au dat spaga in diverse situatii)....pai daca cineva cu functie cum se spune care are parghiile necesare de a demasca si lupta impotriva unei societati corupte procedeaza astfel,ce sa mai spun de noi ce care suntem chiar neinsemnati ,fara putere de a actiona in numele dreptatii,care abia ne ajung banii de la o zi la alta darmite sa te mai si judeci prin tribunale!?
Deseori se da spaga pentru a obtine mai rapid un serviciu,altminteri poti sa astepti mult si bine pana la a fi luat in consideratie cu adevarat....ceea ce desigur nu e un fapt laudabil,uite asa incep lucrurile sa se strice,iar spaga sa devina ceva obisnuit si firesc in mintea multor romani,dar despre spaga din spitale ce spui?,ei uite, asta chiar ma revolta Teribil!!!!

MEG55 spunea...

Modart eu cred ca nu putem supravetui fara sa dam spaga.....de aceea sunt chiar revoltata si nu stiu cum sa fac sa propun ca fiecare la nivelul lui sa incerce sa refuze a da spaga...oare se poate?Eu am inceput sa refuz a mai da spaga,poate ca am avut de rezolvat ceva mai minor....dar ce te faci atunci cind vorba aceea"iti crapa maseaua",ai pe cineva drag bolnav sau ai nevoie de un document, ceva ce iti trebuie neaparat,e o situatie de viata si de moarte.....cum trebuie procedat?Daca te duci cu intentii de bun ,primesti un refuz categoric sau o aminare de.....saptamini,luni poate si te lasi pagubas.Mai este in tara asta vreo institutie la care sa te adresezi cu o plingere si sa-ti fie rezolvata?Eu nu am intilnit in ultimii 21 de ani...si totusi pretindem ca suntem "europeni"

Modart spunea...

Hm...cineva imi povestea cum doctorul a refuzat un plic,iar femeia alerga pe coridor insistand sa primeasca plicul!Cu asa mentalitati ,asa viitor!Atitudinea noastra colectiva in lipsa unei educatii adecvate,conduce fireste la fenomene sociale negative de amploare.Apoi depinde si de ce fel de spaga este vorba!Pe mine ma deranjeaza foarte mult cea care priveste cumpararea unui loc de munca incat astfel incompetentii ajung in functii importante nemeritate,iar cei care au vocatie cu adevarat si pot fi de mare ajutor societatii ajung sa stea pe tusa,sau in locuri de munca nepotrivite pregatirii lor.

MEG55 spunea...

Ai dreptate ,foarte mare dreptate,de aceea suntem in situatia de astazi,fiindca suntem condusi de incompetenti si spagari.....lipitori de afise,lingai,pupen......ti,etc.Mass-media,televiziunile daca nu ar fi aservite unora sau altora ar putea face educatie in acest sens.Sa ne mai lase cu emisiunile gen...divortul sau nunta anului,cine cu cine se cupleaza,etc.dar asta e, poate nu traim in momentul potrivit.