Fiecare are steaua sa!

9 iunie 2011

Cancerul de corp uterin


Cancerul de corp uterin sau de endometru este considerat, clasic, o neoplazie a femeii varstnice, iar astazi este pe cale sa devina cancerul genital feminin cel mai frecvent in tarile dezvoltate • Grupe de risc: nulipare (femeile fara copii), supraponderale (80%), femeile cu diabet (65%) sau hipertensive, pacientele care fac tratament cu Tamoxifen pentru cancer de san, pacientele care au prima menstra devreme, la 12 ani, si ultima menstruatie tarziu, peste 52 de ani, femeile cu antecedente de cancer de endometru in familie

Cancerul endometrial reprezinta transformarea maligna (cancer) a celulelor de la nivelul endometrului. Acesta este tesutul superficial care acopera suprafata interna a uterului. Cancerul de corp uterin sau de endometru este considerat, clasic, o neoplazie a femeii varstnice, iar astazi este pe cale sa devina cancerul genital feminin cel mai frecvent in tarile dezvoltate si, in particular, in SUA si Canada, unde acesta tinde sa-l inlocuiasca pe cel de col uterin, care este intr-un declin evident. Varful de incidenta este la varstele de 55 - 65 ani. Este al IV-lea cancer genital feminin ca incidenta, ocupand locul 7 ca decese prin cancer la femeie.
Simptome
Diagnosticul de cancer de corp uterin poate sa fie suspicionat in fata urmatorului tablou clinic:
- scurgeri hematice vaginale la paciente la varsta post-menopauzei sau peri-menopauzei, in special cand este asociat cu: nuliparitatea, obezitatea, diabet si boli hepatice.
- simptomul cel mai frecvent intalnit (80-90%) este hemoragia uterina in post-menopauza.
- pacientele pot prezenta si leucoree (scurgere vaginala) serohematica. Durerea pelvina apare foarte rar.
- la pacientele cu uter marit de volum si blocarea tumorala a canalului cervical poate aparea piometria si hematometria (acumularea de lichid infectat sau sange in uter). Se pot resimti dureri lombare, din cauza invaziei ganglionilor para-aortici.

Precizarea diagnosticului
Explorarile necesare pentru precizarea diagnosticului sunt: histeroscopia (introducerea unui dispozitiv optic in cavitatea uterina care vizualizeaza neoplazia), chiuretaj endocervical (col uterin) cu biopsie endometriala (recoltare de tesut din cavitatea uterina), ecografia transvaginala (existenta unei mucoase endometriale peste 5 mm trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru femeile aflate in menopauza) si frotiu cito-vaginal (are o valoare limitata).

Factorii interni si externi
Factorii prognostici ai carcinoamelor de endometru sunt:
- factorii uterini (tipul histologic; gradul de diferentiere a celulelor; invazia (profunzimea) in miometru; invazia colului uterin; interesarea spatiilor capilare.
- factorii extrauterini: invazia anexelor; pozitivitatea citologiei peritoneale (prezenta celulelor maligne in cavitatea uterina; metastaze ganglionare pelvine si para-aortice; localizarea bolii extra-uterine (anexe v.s. vagin v.s. ganglion).

Tratament
Cancerul de endometru este boala ginecologica maligna cu nivelul cel mai inalt de operabilitate si curabilitate. Chirurgia este elementul diagnostic si terapeutic determinant al cancerelor de corp uterin.
Datorita necesitatii de a determina gradul de invazie, invazia in miometru, diseminarea limfatica, metastazarea ovariana, tubara si peritoneala, este obligatoriu ca gestul chirurgical sa se faca pe cale abdominala, dupa chiuretajul biopsic care pune diagnosticul de certitudine.

Se practica histerectomia cu anexectomie bilaterala, prin laparotomie mediana subombilicala. Se recomanda limfadenectomie pelvina si para-aortica in situatia in care gradul de invazie miometriala spre colul uterin sau spre organele vecine este mare, in cazul unor anumite tipuri histologice etc. Radioterapia carcinoamelor de endometru se recomanda postoperator pentru ganglionii pelvini si vagin, ca tratament adjuvant, si la pacientele cu boala in faza local-avansata (stadiul III si IV).

Hormonoterapia
Progesteronul si derivatele progesteronice reprezinta medicatia de electie in fazele avansate sau in caz de recidiva a carcinoamelor de endometru. Tratamentul hormonal determina un raspuns terapeutic obiectiv in 20 - 40% din cazuri cu recidive loco-regionale sau metastaze. Chimioterapia in cancerele endometriale avansate ramane paliativa. Nu exista o chimioterapie standard in cancerele de endometru.

Raspunsurile terapeutice sunt partiale (in jur de 20%), iar durata acestora este de 3-6 luni, supravietuirea medie de 7-10 luni. Pacientele care prezinta raspunsuri complete dupa chimioterapie pot avea intervale fara progresie a bolii ce pot dura mai multi ani, dar acestea sunt reduse la numar.
Tratament in functie de stadiul boliiStadiul I
Tratamentul in stadiul I in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, extirpati si examinati la microscop in vederea descoperirii celulelor canceroase
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
- radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.

Stadiul II
Tratamentul in stadiul II in cancerul endometrial include o combinatie de terapii cum sunt radioterapia interna si externa si interventia chirurgicala.

Stadiul IIA
Tratamentul in stadiul IIA in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie bilaterala); ganglionii limfatici pelvini si abdominali pot fi de asemenea, scosi si examinati la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali), urmata de radioterapie interna sau externa in zona pelvina; dupa interventia chirurgicala se poate plasa un cilindru cu o sursa de radiatie la nivelul vaginului, pentru a distruge eventualele celule canceroase ramase
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata
- radioterapia si chimioterapia in trialurile clinice.

Stadiul IIB
Tratamentul in stadiul IIB in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie abdominala totala si salpingo-ovarectomie cu sau fara scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali) urmata de radioterapie
- radioterapia interna si externa urmata de interventie chirurgicala (histerectomie si salpingo-ovarectomie cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si abdominali si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase)
- interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu sau fara scoaterea de ganglioni limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase).

Stadiul III
Tratamentul in stadiul III in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- interventia chirurgicala (histerectomie radicala cu scoaterea ganglionilor limfatici pelvini si examinarea la microscop in vederea descoperirii de celule canceroase) urmata de radioterapie interna si externa
- radioterapia ca singura metoda de tratament pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata.
- hormonoterapie pentru pacientii la care interventia chirurgicala si radioterapia nu pot fi efectuate
- trialuri clinice cu noi terapii.

Stadiul IV
Tratamentul in stadiul IV in cancerul endometrial poate include urmatoarele:
- radioterapie interna si externa
- hormonoterapie
- chimioterapia din trialurile clinice.
Dragele mele sa nu va fie frica,orice forma de cancer se vindeca, daca mergeti din timp la medic si urmati cu strictete sfaturile sale si va schimbati stilul de viata(fara stres,fara aditivi in alimentatie,etc)Sa aveti numai sanatate.
Sursa:i-medic.ro

2 comentarii:

Odorica Ion spunea...

Foarte interesante si actuale subiectele. Te sarut,
Odorica

MEG55 spunea...

Odorica ,viata noastra tine de aceste informatii.Cu cit vom fi mai informati cu atit vom putea sa luam masuri pentru a ne proteja,vom merge cit mai repede la medic si vom face tot posibilul sa nu se intimple inevitabilul.Numai zile senine in calea ta!