Fiecare are steaua sa!

9 iunie 2011

Cancerul de col uterin este curabil daca este detectat devreme


Cancerul cervical este o tumoră malignă a colului uterin (porţiunea inferioară a colului uterin), care poate fi asimptomatică în primele stadii evolutive. Principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția persistentă sau recurentă cu o tulpină oncogenă de HPV (virusul papiloma uman); nu toate infecțiile cu tulpini oncogene de HPV evoluează spre cancer, multe dintre ele fiind eliminate spontan de către sistemul imunitar în câteva luni de la infectare. Evoluţia unei infecţii HPV spre cancer cervical este favorizată de utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale, fumatul, multiparitatea sau deteriorarea sistemului imunitar (imunosupresia). Porţiunea cea mai expusă infecţiei HPV, leziunilor precanceroase şi apoi canceroase este zona de tranziţie între endocol (epiteliu cilindric) şi exocol (epiteliu scuamos). Modificările celulare din cancer sunt evolutive (de la displazie intraepitelială până la cancer metastatic), procesul putând dura până la câţiva ani (uneori 10-20 ani), dar şi doar câteva luni. Identificarea precoce a leziunilor cervicale în stadiu precanceros maximizează şansele unui tratament curativ. În fazele incipiente, cancerul cervical poate fi detectat prin examen citologic cervicovaginal Babeş-Papanicolau şi poate fi tratat chirurgical. În fazele avansate, în care apar multiple metastaze, tratamentul este doar paleativ, cele mai multe cazuri evoluând către deces. Cancerul cervical poate fi asimptomatic pentru mult timp, iar debutul clinic poate consta în sângerări vaginale anormale, sângerări apărute după contactul sexual, secreţii vaginale anormale, dificultăţi la urinare sau dureri pelvine.
Principalii factori de risc ai cancerului cervical sunt:
infecţia persistentă cu o tulpină HPV de risc înalt
alte boli cu transmitere sexuală
viaţa sexuală dezordonată
traumatisme la nivelul colului uterin (avorturi)
utilizarea contraceptivelor hormonale
fumatul, poluarea, stressul
Cancerul de col uterin si displaziaCancerul de col uterin este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin.
SimptomeCancerele precoce sunt adeseori asimptomatice, dar pot determina sangerari sau secretii neobisnuite (scurgeri). Ulterior, apar simptome precum durerea pelviana, durerea de spate si tumefierea (umflarea) membrelor inferioare.
DisplaziaCelulele ce tapeteaza colul, sufera, de obicei, modificari usoare spre severe pana devin canceroase. Aceste modificari precanceroase reprezinta displazia. Displazia nu duce intotdeauna la aparitia cancerului, dar trebuie urmarita si tratata pentru a se evita dezvoltarea cancerului. Apare cel mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta si la adolescente sau la femeile de 20 ani.
Factori de riscFemeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin includ:
- femeile care au inceput viata sexuala la o varsta precoce
- femeile cu parteneri sexuali multipli- femeile cu mai mult de 5 sarcini.
Un risc crescut prezinta si fumatoarele si tinerele femei ale caror mame au luat dietilstilbestrol in timpul sarcinii.
Cancerul de col poate aparea la orice varsta, dar cancerul in situ (limitat la locul de origine) are un varf de incidenta intre 30 si 40 de ani. Varful incidentei pentru cancerul invaziv este intre 40-50 ani.
Testul PapanicolauIn timpul unui test Papanicolau, celulele sunt razuite sau periate de la nivelul colului si preparate pe o lamela care va fi examinata microscopic. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificarilor care pot indica un cancer de col.
IndicatiiSpecialistii recomanda efectuarea anuala a unui test Papanicolau si unui examen pelvin in cazul tuturor femeilor care sunt active sexual sau au fost active sexual pana de curand, sau au ajuns la varsta de 18 ani. Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative in ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi facut mai rar, la indicatia medicului care o urmareste, dupa revizuirea factorilor de risc. Societatea oncologilor ginecologi recomanda efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a gasit la examinarile anterioare.
EficientaTestul Papanicolau este foarte precis in detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai putin precis in detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. In cazurile in care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau, se explica prin faptul ca celulele canceroase au traversat trompele uterine si au ajuns in cavitatea uterina, apoi in colul uterin si in secretia vaginala.
Pregatirea pentru testul Papanicolau
Nu faceti dus local pentru cel putin trei zile inainte de test. Daca faceti dus local, nu vor fi suficiente celule libere in lichidul cervical pentru un test de acuratete.
Nu folositi tampoane, medicamente sau contraceptive intravaginale timp de 72 ore inainte de consult.
Programati-va examinarea pentru perioada optima - doua saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii. Nu va programati in timpul perioadei de menstruatie.
Atitudinea in cazul unui test anormal
O biopsie poate fi necesara pentru a se putea pune un diagnostic clar de displazie sau cancer. De asemenea, medicul specialist poate recomanda o colposcopie. In timpul acestei examinari, medicul vede colul uterin cu ajutorul unui colposcop, care este un microscop. Acesta ofera o imagine marita a colului, aratand detalii marite care pot fi vazute cu ochiul liber. In timpul acestei examinari se pot face si biopsii.
Alte teste Inainte de inceperea tratamentului, medicul va efectua o radiografie toracica, o pielografie intravenoasa (radiografia rinichiului) si unele teste sangvine. Alte examinari, precum tomografia computerizata abdominala pentru cautarea cancerului la nivelul ficatului sau a ganglionilor limfatici pot fi recomandate.
TratamentDisplazia cervicala (a colului uterin) poate fi tratata prin metoda de inghetare (crioterapie), vaporizare cu laser, indepartarea cu ajutorul unei sarme (LEEP) sau folosind un bisturiu.
Tipul de tratament al cancerului de col depinde de un numar de factori pe care medicul trebuie sa-l explice pacientului. Cancerul de col care este invaziv va fi tratat chirurgical (histerectomie) si/sau radioterapie (iradiere). Unele paciente pot necesita chimioterapie.
Sursa:sfatulmedicului.ro

Niciun comentariu: