Fiecare are steaua sa!

19 mai 2011

Unghiile de la picioare vorbesc despre riscul de cancer pulmonar

Riscul de cancer pulmonar poate fi prezis, cu ani inainte de instalare, de unghiile de la picioare, spun oamenii de stiinta.

Masurand nivelul de nicotina al unghiilor de la picioare, care cresc destul de greu, cu circa 1 cm intr-un an, se poate afla care este riscul de cancer pulmonar al unei persoane, au observat cercetatorii de la Universitatea San Diego din California. Chiar si in cazul nefumatorilor, informatiile sunt pretioase, pentru ca reflecta nivelul expunerii la fumatul pasiv, relateaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta au analizat mostre recoltate de la 850 de barbati care au fost apoi monitorizati timp de 12 ani. S-a observat ca riscul de instalare a bolii in cazul celor cu un nivel mare de nicotina in organism, tradat de unghii, era de peste 3 ori mai mare decat in cazul celor aflati la polul opus, cu un nivel mic de nicotina in organism.

Studiile anterioare au aratat ca cei care fumeaza 20 de tigari pe zi prezinta un risc de 20 de ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer pulmonar, comparativ cu cei care nu fumeaza deloc. Statisticile recente arata ca numarul cazurilor de cancer la plamani in randul femeilor de peste 60 de ani s-a dublat de la mijlocul anilor '70.

Interesant este ca studiul a aratat ca mai bine de 10% dintre cei cu un nivel mare de nicotina in organism, tradat de unghii, nu fumasera niciodata.

Niciun comentariu: