Fiecare are steaua sa!

20 aprilie 2011

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic.

Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara, deoarece pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” – legume si fructe proaspete, miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata.

Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul trebuie sa fie inlocuit cu miere de albine (1-2 lingurite/zi). Recomand consumul moderat de cereale integrale, seminte (neprajite), alune (neprajite).
Program alimentar
Folositi ulei de masline presat la rece adaugat la salata de cruditati. Pe cat de posibil este bine sa evitati consumul/excesul de: carne grasa si mezeluri, afumaturi, prajeli, conserve, alimente care contin E-uri, dulciuri (in special cele din comert), paine alba, preparate de patiserie din comert, sucuri ce contin aditivi sintetici, cafea si alcool.

Ar fi bine sa incercam ca, cel putin o zi pe saptamana, sa consumam numai “hrana vie”, adica legume si fructe nepreparate termic, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, apa, infuzii de plante . Este foarte important sa mentinem o hidratare corespunzatoare, adica sa consumam 1,5-2 l de apa plata, sucuri naturale, ceaiuri, zilnic.

Recomand a se consuma din belsug:
1. Urzici (salata, piure, suc proaspat, ceai), care prin actiunea lor diuretic-depurativa ajuta la detoxifiere si in acelasi timp aduc un aport de vitamine (acid folic, C, A, E si K) si minerale (calciu, fier si magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala;
2. Leurda, ce contine minerale (potasiu, magneziu, calciu) cu efect tonic cardiac si fibre alimentare care favorizeaza asimilarea grasimilor si absorbtia colesterolului;
3. papadie (salata din tije, suc, ceai) cu actiune diuretic-depurativa, scade colesterolul si este un drenor hepato-biliar;
4. Nasturel (combate anemia), loboda (bogata in vitaminele E si K, utila in caz de chisturi ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice), untisor (imbunatateste circulatia venoasa), salata verde (stimuleaza pofta de mancare, drenor hepatic, reechilibrant nervos, favorizeaza somnul), usturoi verde, ceapa, toate bogate in vitamine ( A, B1, B2, E, C, K), minerale (iodul, zincul, magneziul si fierul), apa si fibre, care intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc digestia, scad colesterolul, ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
5. Stevia, bogata in vitamine din grupul B si vitamina C, in minerale esentiale: calciu, magneziu,fier si potasiu; are efecte purgative si de reglare a activitatii inimii;
6. Spanacul, bogat in calciu, fier, acid folic, vitamina A, C, B.E si K; creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, combate anemia si starea de astenie psihica; are efect antialergic;
7. Anghinarea are multiple actiuni de dezintoxicare a organismului; efect coleretic-colagog, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de scadere a colesterolului din sange si de stimulare a diurezei; se consuma ca atare, in salate, sau sub forma de infuzie sau tinctura;
8. Condimente neiuti, foarte bogate in vitamine si minerale: leustean, patrunjel, marar;

Recomandate pentru detoxifiere sunt si sucurile proaspete, ideal fiind consumul de 250ml de suc in fiecare zi.
Alte sfaturi
Pentru accentuarea procesului de detoxifiere se pot folosi :
1. Laxativ-purgative, de tipul semintelor de in, de mustar alb, ceaiuri de soc si musetel;
2. Diuretice-depurative: merisor, coada calului, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, troscot, frasin, matasea de porumb, ciubotica cucului, urzica, papadia, albastrelele, urzica sub forma de ceaiuri sau tincturi.
Organismul detoxifiat va putea face fata mai bine poftelor de la mesele pascale.

Niciun comentariu: