Fiecare are steaua sa!

4 aprilie 2011

Cancerul, o incercare din care putem sa alegem sa iesim invingatori.

Fiecare dintre noi cunoaste sau a cunoscut pe cineva bolnav de cancer sau chiar unii dintre noi suntem eroii principali ai acestei tragedii. Acesti oameni traiesc in jurul nostru si, de multe ori, nu stim sau nu suntem atenti la suferinta lor. Viata fiecaruia este o poveste cu printi si printese, iar in momentul diagnosticarii bolii, povestea ajunge in punctul in care, el, personajul principal, se lupta cu zmeul. Si, din pacate, multi nu reusesc sa-l invinga.Cancerul este o boala ce aduce suferinta intregului organism, din punct de vedere fizic, psihic si social. Statistic, aceasta boala, este necrutatoare si ca mortalitate se afla intr-un cumplit top pe locul 2 dupa bolile cardiace. Cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul pulmonar, prevalent la barbat, si neoplasmul mamar la femei. Dupa ultimele date detinute de Asociatia Bolnavilor de Cancer, in Romania, traiesc peste 400.000 de bolnavi, numarul lor crescand in fiecare zi.
Cum viata ni se poate schimba intr-o zi,intr-o clipa...
Diagnosticul de cancer aduce in viata pacientului o imensa incercare, fiind un factor important de stres. Pacientii trec prin stari mentale si emotionale incluzand negare initial, stupoare, soc, neincredere, disperare, anxietate si depresie. Exista o perioada de mai multe saptamani in care aceste simptome dispar si pacientul intra intr-o perioada cand este blazat fata de familie si prieteni, urmeaza planul de tratament si "pare" ca poate trece peste boala. In anumite situatii, daca continua cu aceasta stare, pacientul nu s-a adaptat si este posibil sa dezvolte simptome psihiatrice.
Ne ascundem sau infruntam realitatea?
In Romania, inca nu toti pacientii afla ca sunt diagnosticati cu o forma de cancer. In incercarea de a-l proteja, medicul curant, de comun acord cu familia, ascund realitatea. In acest fel, pacientul va trebui sa suporte interventii diverse, efectele medicatiei anticancerigene, o stare permanenta de incertitudine si de suspiciune, care creste si fata de membrii familiei. Pacientul are nevoie sa-si cunoasca diagnosticul pentru a putea lupta cu boala. Sa nu mai vorbim de faptul ca in multe state ale lumii acesta este un DREPT.
Comunicarea cu pacientul este cruciala
Cel mai important moment in terapie este modul in care este comunicat diagnosticul. De aceasta modalitate de comunicare poate depinde castigarea pacientului, a increderii sale in lupta cu boala. Atunci cand personalitatea pacientului este mai labila, cand se presupune un mod de a reactiona care i-ar putea inrautati boala, se poate apela la sprijinul unui psiholog, eventual psihiatru. Reactia pacientului, oricare ar fi ea, este de inteles. Fie ca manifesta soc, frica anxietate, rusine, vina, tristete, furie, chiar usurare dupa o perioada de incertitudine sau este gata de lupta, bolnavul are un motiv intemeiat sa reactioneze asa.
La aflarea diagnosticului, sentimentul bolnavului de cancer este ca se surpa totul in jur, ca nimic nu mai este si nu va mai fi ca inainte, ca nu mai exista viitor, decat prezent. La cei care depasesc socul initial apare intrebarea "Ce pot face acum?" si dupa aceea va lua decizia daca va merge mai departe si va lupta cu boala sau se va retrage, va capitula in fata acestei incercari cumplite a vietii. In aceste momente de cumpana, psihoterapia poate avea un rol important, in sensul ca, datorita conexiunii corp-minte, se stie cata influenta pot avea asupra organismului si asa incercat, toate aceste experiente emotionale si mentale.In acest caz o importanta foarte mare o are echipa terapeutica in acordarea ajutorului complet, incepand cu medicul curant, oncologul,psihoterapeutul, asistenta medicala, preotul chiar si familia pacientului, care are un rol de baza in acest proces.Pacientul trebuie sa-si accepte diagnosticul si sa inceapa lupta alaturi de medici in cazul aplicarii tratamentelor oncologice fie ca este vorba de operatii,chimioterapie,radioterapie,etc.In timpul acestor proceduri pacientul trebuie sa isi mareasca pe cit posibil imunitatea organismului.Aici intervine in mare masura alimentatia .Organismul nostru este cel mai bun doctor, el simte ce ii lipseste si incepe sa-si ceara drepturile.In lupta cu zmeul asa cum il numeam mai sus trebuie sa avem mare grija la alimentatie.La orce centru oncologic exista o lista cu alimentele si bauturile permise sau nepermise in asemenea cazuri.Nimeni insa nu ne spune ce si cum sa actionam ci doar auzi pretutindeni"este alegerea ta sau a dumneavoastra"Asa cum spuneam si in postarile mai vechi doresc sa se afle cit mai multe pareri de la cei care au trecut prin asemenea situatii, chiar daca fiecare persoana este unica si nu se poate aplica aceiasi dieta sau aceleasi tratamente,dar numai asa vom putea afla cum se poate invinge acest flagel.Medicii afirma ca" nu sunt boli ci doar bolnavi" depinde doar momentul cind iti este descoperita suferinta.Inchei cu-TRAIESC SI ASTA IMI OCUPA TOT TIMPUL-

Niciun comentariu: